Składniki:
1 kg marchewki
pomarańcza
duża cebula
10 dag masła
imbir ok. 4 cm
2 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
150 śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Marchew, cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy cebulę na małym ogniu na maśle, aż do zeszklenia, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, chwile razem smażymy. Następnie dodajemy marchewkę oraz imbir i dusimy.
Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce lub za pomocą zestera.
Owoc należy przekroić na pół i wycisnąć sok. Zarówno skórkę jak i sok dodajemy do garnka. Mieszamy.
Całość zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 min i blenderujemy i chwile gotujemy.
Na koniec należy dodać śmietanę.
Zupę przelewamy do talerzy dekorujemy kolendrą !!!
Smacznego!!!
benek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz