piątek, 29 marca 2013

Szpecle

Ma być postnie, no to postnie.
Szpecle to bardzo popularna niemiecka potrawa, która znajduję w Polsce coraz więcej zwolenników.
To do dzieła!!!! :P



Składniki:

4 jajka
350 g mąki pszennej
troszkę mleka (jeśli jest za gęsta masa)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
100 g żółtego sera
3 łyżki cebulki suszonej
3 łyżki masła




Do przygotowania szpecli będzie nam potrzebna odpowiednia maszyna do klusek. Powiem szczerze, że w sklepach się z nią nie spotkałam, ja zakupiłam na allegro: 
 http://allegro.pl/gefu-maszynka-do-krotkich-lanych-klusek-nowosc-i3079452489.html


Przygotowanie:

Co rzadko się zdarza, zaczynamy od zagotowania wody ok. 2,5l. W tym samym czasie do miski wbijamy jajka,dodajemy mąkę, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko razem mieszamy na gładką masę, jeśli jest za gęsta dolać mleko. Ważne jest żeby masę przygotować w tym samym czasie co gotuję się woda gdyż ciasto nie może zbyt długo stać. 
Wrzącą wodę solimy i za pomocą maszyny do szpecli trzemy kluski. Masę umieszczamy w zielonym pojemniku i przesuwamy do przodu i do tyłu, kluski wpadają prosto do wody :) 
Po zagotowaniu wyciągamy z wrzątku i przelewamy zimną wodą. 








Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpecle i przyprawiamy pieprzem. Chwile podsmażamy, dodajemy cebulkę, mieszamy i dodajemy starty żółty ser, podsmażamy aż ser się rozpuści i na talerz!!!







SMACZNEGO!!!




benek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz