Rolada szpinakowa
Składniki:
450 g szpinaku (opakowanie)
4 jajka
serek typu Almette z ziołami (opakowanie)
ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do głębokiej (ważna bo podczas miksowania szpinak jest w całej kuchni :)) miski wrzucamy szpinak, żółtka, gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i sól. Wszytko razem miksujemy ok. 3 min do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, ja robię to mikserem ale moja mama tradycyjnie trzepaczką :D
Jeśli je delikatnie osolimy lepiej się ubiją.
Do masy szpinakowej dodajemy białka. Musimy je delikatnie wmieszać za pomocą łyżki.
Całość wlewamy do formy albo silikonowej albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 min.
W miseczce połączyć serek typu Almette z wyciśniętym czosnkiem.
Oziębione ciasto szpinakowe posmarować serkiem i zwinąć w roladę.
Można w środek powkładać posiekanego łososia ale moja rodzina nie lubi.
SMACZNEGO !!!
benek
super!!!
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Itali!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam