Jedne z kremem z kurczaka i marchewką, drugie z serkiem i papryką!!! A więc do dzieła :)
Ciasto na ptysie
250 ml wody
150 g mąki (mniej więcej szklanka)
125 g masła lub margaryny
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
Krem z kurczaka i marchewki
1 pierś z kurczaka
2 marchewki
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Farsz z serka i papryki
1 kostka białego sera
1 papryka
2 łyżki majonezu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli dymki
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto na ptysieW garnuszku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Chwile pogotować, dosłownie minutę i wsypać mąkę, szybko mieszając. Mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto już wystygnie miksujemy je razem z jajkami na gładką masę.
Najlepiej użyć do tego miksera ze spiralnymi końcówkami. Przekładamy masę do ręka cukierniczego i za jego pomocą formujemy na papierze lub posmarowanej masłem formie okręgi ok. 2-3 cm.
Smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-25 min.
Krem z kurczaka i marchewki
Pierś z kurczaka myjemy i gotujemy. To samo robimy z marchewkami. Następnie roimy w kawałki i za pomocą blendera ucieramy krem. Do zbenderowanych składników dodajemy majonez, sól, pieprz i kukurydze, mieszamy w jedną całość.
Farsz z serkiem i papryką
Biały ser rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, paprykę, koncentrat, majonez, sól i pieprz. Całość staranie wymieszać.
Ostudzone ptysie przekroić na pół i nałożyć farsz za pomocą rękawa cukierniczego i gotowe :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz