poniedziałek, 4 marca 2013

Ptysie na słono !!!

Dziś zrobimy ptysie na dwa sposoby, oba na słono :)
Jedne z kremem z kurczaka i marchewką, drugie z serkiem i papryką!!! A więc do dzieła :)


Ciasto na ptysie

250 ml wody
150 g mąki (mniej więcej szklanka)
125 g masła lub margaryny
4 jajka
1/2 łyżeczki soli


Krem z kurczaka i marchewki

1 pierś z kurczaka
2 marchewki
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Farsz z serka i papryki

1 kostka białego sera
1 papryka
2 łyżki majonezu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli dymki
sól
pieprz


Wykonanie:  
Ciasto na ptysie


W garnuszku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Chwile pogotować, dosłownie minutę i wsypać mąkę, szybko mieszając. Mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka. Odstawić do całkowitego wystudzenia.






Gdy ciasto już wystygnie miksujemy je razem z jajkami na gładką masę.
Najlepiej użyć do tego miksera ze spiralnymi końcówkami. Przekładamy masę do ręka cukierniczego i za jego pomocą formujemy na papierze lub posmarowanej masłem formie okręgi ok. 2-3 cm.
Smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-25 min.







Krem z kurczaka i marchewki

Pierś z kurczaka myjemy i gotujemy. To samo robimy z marchewkami. Następnie roimy w kawałki i za pomocą blendera ucieramy krem. Do zbenderowanych składników dodajemy majonez, sól, pieprz i kukurydze, mieszamy w jedną całość. 




Farsz z serkiem i papryką

Biały ser rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, paprykę, koncentrat, majonez, sól i pieprz. Całość staranie wymieszać. 



Ostudzone ptysie przekroić na pół i nałożyć farsz za pomocą rękawa cukierniczego i gotowe :)




Smacznego!!!

benek


  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz