A więc do roboty....
Składniki na ciasto pierogowe:
1/2 kg mąki
200 ml wody (najlepiej przegotowanej ale chłodnej)
1 jajko
sól
1 łyżka oliwy
Składniki na farsz:
250 g sera białego półtłustego
250 g ziemniaków
10 listów mięty
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto pierogowe zagnieść razem w kulkę!!!
Ziemniaki ugotować i przecisnąć, dodać ser, pokrojoną miętę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.. I uformować małe kuleczki.
Ciasto rozwałkowujemy przez maszynę do ciasta na pierogi.
Na kawałek ciasta układamy kulki i zwijamy, następnie wycinamy pieroga po pierogu i formujemy rogi. To jest mój sposób ale oczywiście można wycinać okręgi i formować tradycyjnie. Wydaje mi się iż mój sposób jest po prostu szybszy :)
No i gotujemy, wrzucamy na osoloną gotującą się wodę!!!
A efekt jest taki, ale już naruszony przez domowników :)
benek
hmmm....pycha:) najlepsze na świecie..
OdpowiedzUsuń