wtorek, 20 sierpnia 2013

Krem z kalafiora





Składniki:

kalafior
szalotka
2 duże ziemniaki
papryka czerwona
2 łyżki masła
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
śmietana 30%
sól
pieprz
bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Szalotkę pokroić w kostke i podsmażyć na maśle. Dodać ziemniaki i chwilę poddusić.
Zalać bulionem dodać porojonego kalafiora, gotować aż warzywa będą miękie. Całość blendujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą.
Paprykę umieścić w piekarnika i upiec przez 10 minut w 150 stopniach. Następnie obieramy ją ze skóry i blendujemy na puree i doprawiamy do smaku.
Na talerz wylewamy zupe a na nią klepksa puree paprykowego dekorujemy świeżą bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz