Ciasto:
150 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
100 g masła
jajko
Mąkę wysiekać z masłem i solą, jajko rozbełtać z cukrem i wlać do wysiekanej mąki z masłem. Całośc zagnieść, owinąc folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Formę wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia i kulkami ceramicznymi (może być ryż lub fasola).
Piec 15 min. w tepreraturze 200 stopni. Po tym czasie usunąć kulki i papier oraz wstać do piekarnika jeszcze na 10 min. Wystudzić, wyciągnąć z formy.
Krem:
puszka ananasa
5 żółtek
budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
kostka masła
Ananasa pokroić w kawałki i odsączyć z nadmiaru soku. Sok z ananasa przelać do rondla, zagotować z 2 łyżkami cukru. Budyń rozmieszać z żółtkami, aż masa będzie jednolita, wlać ją do gotującego się soku. Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować dodając po łyżce nasz budyń. Masa musi być gładka. Na koniec dodajemy kawałki ananasa i zapomocą szpatułki mieszamy z kremem.
Krem wykładamy na tartę i dekorujemy np. czerwoną porzeczką.
Smacznego!!!
a przekąski gdzie?!
OdpowiedzUsuńPrzypierdolił by SE