wtorek, 26 lutego 2013

Musaka z bakłażanem

Coś szybkiego a pysznego na obiad!!!

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego/wołowego
2 bakłażany
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
4 ząbki czosnku (lub więcej według uznania)
kieliszek czerwonego wina
1 cebula
2 łyżki oleju
zioła prowansalskie
pęczek pietruszki
200g startego żółtego sera
sól
pieprz
margaryna do posmarowania formy



Zacznijmy od pokrojenia bakłażana w plastry, solimy obydwu stron i odstawiamy na 20 min, aby puściły sok. Po tym czasie należy bakłażany wypłukać i dokładnie osuszyć. 
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebula ma złoty kolor dodajemy mięso, podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidory wraz z sokiem i zioła, mieszamy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy winem. Dusimy ok. 7 min. 


Formę do pieczenia należy wysmarować margaryną lub innym tłuszczem. 
Układamy warstwę osuszonego bakłażana, warstwę sosu, warstwa bakłażana, sos, bakłażan.  
Na wierzch warstwa startego sera, wkładamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę.



Smacznego !!!




benek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz