Kruche ciasto:
150 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
jajko
280 g mąki pszennej
cukier wanilinowy
0,5 łyżeczki ekstraktu z waniliowego
Lukier:
500 g cukru pudru
2 białka
2 łyżeczki soku z cytryny
barwniki spożywcze (kolory według uznania)
Cukier puder należy przesiać, dodać do niego białka i sok z cytryny, a następnie ubić. Są dwa sposoby albo ręcznie drewnianą łyżką ok. 7 minut, albo mikserem 5 minut. Konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta dodajemy sok z cytryny a jeśli za rzadka cukier puder. Rozkładamy do mniejszych pojemników i dodajemy barwniki.
Wykonanie:
W misce mieszamy cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii i jajko. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, masło kroimy w małe kawałki i całość razem siekamy. Do mąki z masłem wlewamy cukier z jajkiem i zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
Wyciągamy i rozwałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy ciastka i do piekarnika (180 stopni- 20 minut).
Jak przestygną zostaje nam tylko dekoracja. Do dzieła!!! :):):):):):):)
przepięknie wykonane , każdy dzieciak był by ucieszony z takich ciasteczek jak by dostał na deser
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
śliczne ciasteczka. takie piękne dekoracje widywałam dotąd tylko na świątecznych pierniczkach.
OdpowiedzUsuń