Czas na dynię, która o tej porze roku jest smaczna jak nigdy. Dyniowe przygody zaczynam od śniadania.
Składniki (porcja na jeden omlet)
Omlet
2 jaja
1 łyżeczka cukru brązowego
15g płatków owsianych
łyżka musu dyniowego
Mus dyniowy
250g dyni
1/4 szkl. mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Mus:
Dynię obrać ze skórki, odrzucić pestki, pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do wrzątku i chwilę gotować ok. 5minut. Jeśli dynia jest miękka należy ją odcedzić i zblendować z mlekiem, cynamonem oraz miodem. Mus gotowy!!!
Omlet
W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy łyżkę musu i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki,cukier i mieszamy. Całość należy wlać na rozgrzaną patelnie. Smażymy po 2 minuty z każdej strony pod przykryciem.
Omlet na talerz, na niego mus, 2 łyżki jogurtu naturalnego, całość posypujemy do smaku i dekoracji cynamonem. Gotowe!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz