niedziela, 6 października 2013

Szarlotka


Składniki:

1,5 kg jabłek
0,5 szkl. cukru pudru
4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny lub masła
6 jajek
1 kisiel
cynamon
cukier kryształ
szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, przesmażyć. Jak już będą miękkie dodać cukier do smaku (zależy jak słodkie są jabłka) oraz cynamon.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka roztrzepać z połową cukru pudru. Margarynę wysiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka z cukrem. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać kisiel i pozostałą część cukru pudru, jeszcze chwilę miksować.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć spód oraz brzegi formy. Na nie wyłożyć jabłka, pianę białkową oraz pozostałą 1/3 część ciasta ( można ją zetrzeć na tarce, zrobić kratkę lub porwać na kawałki- co ja zrobiłam :))
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!!!



1 komentarz: