niedziela, 29 września 2013

Torcik z galaretkami



Biszkopt:

4 jajka
mąka pszenna (tyle ile ważą jajka tyle daje mąki)
cukier kryształ (tyle ile ważą jajka tyle daje mąki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i nadal ucierać. Przelać do formy, wstawić do piekarnika na 35 minut na 180 stopni.



Krem:
kostka masła
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru kryształ
4 żółtka
3 łyżki żelatyny
1 szkl. mleka
3 galaretki


Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po żółtku.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku- wystudzić. Krzepnące mleko dodawać do masy i miksować.
Galaretki robimy według instrukcji na opakowaniu. Potem kroimy je w kostkę i dodajemy do 3/4 masy- wymieszać za pomocą szpatułki. 1/4 masy odstawiamy, przyda się wierzch i boki.
Biszkopt przekroić na dwie części nasączyć wodą z cytryną i spirytusem (3/4 szkl. wody+ 3 łyżki soku z cytryny+ łyżka spirytusu). Wyłożyć masę na pierwszą część placka, następnie biszkopt i 1/4 masy wykładamy na wierzch i boki. Górę można udekorować drobnymi cukierkami.
SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz