Sezon na śliwki rozpoczęty, zamiast tradycyjnego ciasto śliwkowego postanowiłam zrobić lekkie, otrębowe ciasto. Bardziej w wersji fit, co teraz takie modne :)
Ciasto:
0,5 kg śliwek
4 jajka
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. otrębów pszennych
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru (tak jak przy bezie). Dodać żółka i chwile ubijać, aż powstanie masa jajeczna.
W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem dodać otręby i wymieszać. Całość wymieszać z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę i poukładać pokrojone śliwki.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz