poniedziałek, 16 września 2013

Lekkie ciasto śliwkowe




Sezon na śliwki rozpoczęty, zamiast tradycyjnego ciasto śliwkowego postanowiłam zrobić lekkie, otrębowe ciasto. Bardziej w wersji fit, co teraz takie modne :)

Ciasto:

0,5 kg śliwek
4 jajka
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. otrębów pszennych


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru (tak jak przy bezie). Dodać żółka i chwile ubijać, aż powstanie masa jajeczna.
W drugiej  misce przesiać mąkę z proszkiem dodać otręby i wymieszać. Całość wymieszać z  masą jajeczną za pomocą szpatułki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę i poukładać pokrojone śliwki.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz