czwartek, 2 października 2014
Domowe bułeczki śniadaniowe
Składniki:
3 szkl. mąki
50g drożdży
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli
pół szkl. wody
pół szkl. mleka
1/3 szkl. oliwy z oliwek
sezam, mak, siemię lniane (według uznania)
jajko
Wykonanie:
Rozczyn: 1/4 szkl. mleka ciepłego, łyżka mąki, cukier, rozkruszone drożdże. Wszytko razem w kubku przykryć i odstawić do wyrośnięcia ok. 15min.
W misce przesiać mąkę i mąkę ziemniaczaną, dodać sól, wodę, oliwę, resztę mleka oraz nas rozczyn. Wszytko razem zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobić nie długo. Drugą miskę posmarować delikatnie oliwą i umieścić w niej ciasto. Przykryc folią i do lodówki na całą noc.
Z rana wyciągamy ciasto dzielimy na część ( w zależności jak duże chcemy mieć bułeczki) formujemy wałki i zwijamy albo z pętelką dół-góra albo warkocz.
Bułeczki układamy na blaszce w ok. 5 cm odstępach. Przykryć ściereczką, żeby podrosły ok. 15 min.
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, makiem bądź siemnię. Piekarnik 200 stopni 25-30 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mają śliczny kształt :)
OdpowiedzUsuńDziękuje!
OdpowiedzUsuń