Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżki cukru pudru
żółtko
łyżka soku z cytryny
Krem:
100 g cukru
200 ml śmietany 30%
5 jajek
skórka otarta z dwóch cytryn
150 ml soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Do mąki dodać resztę składników, wszystko razem wysiekać i wyrobić ciasto. Uformowaną kulkę owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Formę do tarty (24 cm średnica) nasmarować masłem i oprószyć mąką.
Po upływie 30 minut rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę, ponakłuwać widelcem.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż lub groch.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić tartę na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić na kolejne 5 minut.
Wszystkie składniki na krem umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Powstanie dość rzadka masa, delikatnie wylewamy ją na nasz spód. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Wystudzić.
Ja do dekoracji użyłam plasterków cytryny.
SMACZNEGO!!!
U mnie w domu jestem niestety jedyną fanką cytrynowych tart..gdyby było inaczej, z pewnością piekłabym je częściej, bo są pyszne :)
OdpowiedzUsuń