wtorek, 5 listopada 2013

Gorąca zupa z kotlecikami!!!





Składniki:

mały seler
5 marchewek
3 cebule
6 ogórków kiszonych
0,5 kg pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego
2 op. sosu pieczeniowego ciemnego
łyżka koncentratu pomidorowego
majeranek
ziele angielskie
sól
pieprz
liść laurowy
kajzerka
mleko
jajko
mąka
olej


Wykonanie:

Do mięsa dodajemy jajko, namoczoną kajzerkę w mleku, pieprz i sól. Wyrabiamy jak na kotlety mielone. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące. Następnie obsmażamy je z każdej strony.
Marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno a pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni po kotlecikach dusimy marchewkę, selera i cebulę. Pieczarki należy poddusić w osobnym rondelku z odrobiną oleju.
W dużym garnku należy zagotować 2 litry wody. Podduszone warzywa (marchewkę, selera, cebulę i pieczarki) wrzucamy do wrzątku, dodajemy majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Całość gotujemy ok. 30 minut.
Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i gotujemy ok. 20 minut. Dorzucamy kotleciki, dalej gotujemy ok. 20 minut.
Sosy pieczeniowe rozpuszczamy w szklance naszej zupy, następnie wlewamy do zupy.  Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i doprowadzamy do wrzenia ok. 5 minut.







GOTOWE!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz