Dziś Dzień Flagi to pozostajemy tylko w kolorystyce biało - czerwonej :) Zapraszam na miłosne muffinki!!!
Muffinki cytrynowe
Przepis na 15 sztuk.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a skórka z cytryny przed otarciem sparzona wrzątkiem.
180 g masła (można margaryny ale masło sprawia, że są chrupkie)
140 g cukru kryształ
190 g mąki pszennej
3 całe jajka (średniej wielkości)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
Masło z cukrem utrzeć do białości na gładką masę aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać stopniowo po jajku i ubijać, na koniec dodać otartą skórkę i zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem i dodać masy, wymieszać ręcznie, tylko do połączenia składników. Rozdzielić ciasto do foremek silikonowych, piec 25 min w temperaturze 180 stopni.
Krem waniliowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 serek Danio waniliowy
2 żółtka
Masło z cukrem ucieramy na gładką masę dodając po żółtku. Następnie dodajemy po łyżce serka homo i miksujemy delikatnie na małych obrotach (należy uważać aby nie przemiksować, bo masa może się zważyć).
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffinki. Dekoracje serduszkową zrobiłam z galaretki wylanej do formy silikonowej do kostek lodu :)
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz