czwartek, 2 maja 2013

Muffinki cytrynowe z kremem waniliowym....








Dziś Dzień Flagi to pozostajemy tylko w kolorystyce biało - czerwonej :) Zapraszam na miłosne muffinki!!!



Muffinki cytrynowe

Przepis na 15 sztuk.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a skórka z cytryny przed otarciem sparzona wrzątkiem. 

180 g masła (można margaryny ale masło sprawia, że są chrupkie)
140 g cukru kryształ
190 g mąki pszennej
3 całe jajka (średniej wielkości)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny

Masło z cukrem utrzeć do białości na gładką masę aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać stopniowo po jajku i ubijać, na koniec dodać otartą skórkę i zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem i dodać masy, wymieszać ręcznie, tylko do połączenia składników. Rozdzielić ciasto do foremek silikonowych, piec 25 min w temperaturze 180 stopni. 











Krem waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1 kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 serek Danio waniliowy
2 żółtka

Masło z cukrem ucieramy na gładką masę dodając po żółtku. Następnie dodajemy po łyżce serka homo i miksujemy delikatnie na małych obrotach (należy uważać aby nie przemiksować, bo masa może się zważyć).

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffinki. Dekoracje serduszkową  zrobiłam z galaretki wylanej do formy silikonowej do kostek lodu :) 






SMACZNEGO !!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz