wtorek, 14 maja 2013

Szparagi z boczkiem i jajko w koszulce!!!



Składniki:

16 szparagów zielonych
8 plastrów wędzonego boczku
2 jajka
kilka nowych ziemniaków
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka oliwy
sól
pieprz





Przygotowanie: 

Szparagi umyj i ugotuj w osolonej wodzie. 
Po dwa szparagi owiń w plaster boczku i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Jak zrobić jajko w koszulce??? Hmmm... Bardzo prosto- a więc do kubka wkładamy kawałek folii spożywczej przezroczystej, jej brzegi powinny wystawać poza kubek. Wbijamy jajko i zawijamy szczelnie folię, aby jajko nie wypłynęło. Zawinięte jajko wkładamy na wrzątek na 3 min, po czym rozwijamy folię.
Ziemniaki należy umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Na talerzu układamy szparagi w boczku, jajka w koszulkach i ziemniaki polane jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 

SMACZNEGO!!!

2 komentarze: