Składniki:
rukola
2 kromki chleba pszennego
50g ziarnek słonecznika
12 suszonych pomidorów
3 łyżki kaparów
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Rukole umyć, osuszyć i do miski. Kromki chleba pokroić na grzanki, posypać ziołami prowansalski i na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwę. Opiec z oby stron na brązowy kolor, odstawić na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz. Pomidory kroimy w paseczki i dorzucamy do rukoli. To samo robimy z kaparami.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy ziarnka słonecznika i prażymy.
Dresing: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, wszystko razem mieszamy tworząc jednolity sos.
Przed samym podaniem do rukoli i pomidorów dodajemy uprażone ziarnka słonecznika, grzanki i sos, całość mieszamy i gotowe!!!
Uwielbiam tę sałatkę :) ! Pysznie tu :)
OdpowiedzUsuńhttp://mojapasjasmaku.blogspot.com/